Udostępnij przepis!

177. “Jaglana polenta z grzybami i tapenadą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Do sałatki, na śniadanie czy obiad?

Polenta z grzybami to świetna oraz pożywna bezglutenowa i wegańska baza dań obiadowych. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek lub jako drugie śniadanie w pracy. Taka jaglana polentą jest świetnym pomysłem dla tych, którzy nie mogą jeść kukurydzy. Całość idealnie komponuje się z aromatyczną tapenadą.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski  i dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kaszę jaglaną miksujemy w specjalnej przystawce do blendera, by była drobniejsza jak kaszka kukurydziana. Następnie prażymy ją przez ok. 15 minut w nastawionym na 180ºC piekarniku, aby pozbawić ją goryczy. W tym samym czasie prażymy słonecznik przez kilka minut na dnie naczynia, w którym będziemy gotować polentę, po czym zalewamy go wodą i gotujemy.
  • 2.Suszone borowiki mielimy w przystawce, w której mieliliśmy kaszę i wrzucamy je do gotującej się wody. Pieczarki ucieramy na tarce o grubych oczkach i również wrzucamy do gotowania.
  • 3.Dodajemy pieprz, sos sojowy, a gdy pieczarka będzie miękka dorzucamy powoli wyjętą z piekarnika kaszę jaglaną. Mieszamy cały czas, gotując na małym ogniu, by kasza nie chlapała. Gotujemy, mieszając tak długo, aż kasza wchłonie wodę i będzie nadawała się do wyłożenia do silikonowej formy. Odstawiamy na bok, by kasza stężała i nadawała się do krojenia.
  • 4.Wszystkie składniki tapenady miksujemy ze sobą przez kilka minut, aż wszystkie jej składniki połączą się.
  • 5.Przestygniętą polentę kroimy w plastry i możemy serwować z tapenadą.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 177. “Jaglana polenta z grzybami i tapenadą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - polenta:

  • 1/2 kg kaszy jaglanej
  • 300 g pieczarek
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 20 g suszonych borowików
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 litra wody

Składniki - tapenada:

  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 150 g oliwek
  • 50 g kaparów
  • 150 ml oliwy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł