Udostępnij przepis!

176. “Napój czekoladowy z chilli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Lekki i pyszny deser.

Gęsty i kremowy napój czekoladowy z chilli i pomarańczą to idealny deser na każde święta i nie tylko. Naszym zdaniem sprawdzi się genialnie po świątecznym spacerze, do którego zachęcamy po godzinach spędzonych przy stole. Wegański i bezglutenowy, po prostu lekki i przepyszny.

Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kakao mieszamy z mleczkiem kokosowym, aż do uzyskania kremowej konsystencji, która później w łatwy sposób rozpuści się podczas gotowania.
  • 2.Z papryczki chilli odkrawamy 2 cm, pozbywamy się pestek i kroimy ją drobno.
  • 3.W rondelku zagotowujemy wodę z resztą mleczka kokosowego i ksylitolem, a następnie dorzucamy chilli i skórkę pomarańczową. Gdy się zagotuje dorzucamy masę kakaową i mieszamy, aż do pełnego rozpuszczenia. Dosypujemy kleik ryżowy i miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  • 4.Możemy podawać na gorąco, a także po schłodzeniu w lodówce.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 176. “Napój czekoladowy z chilli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 4-6 łyżek ksylitolu
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
  • 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Ok. 2 cm świeżej papryczki chilli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł