176. “Napój czekoladowy z chilli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 15 minut
Lekki i pyszny deser.
Gęsty i kremowy napój czekoladowy z chilli i pomarańczą to idealny deser na każde święta i nie tylko. Naszym zdaniem sprawdzi się genialnie po świątecznym spacerze, do którego zachęcamy po godzinach spędzonych przy stole. Wegański i bezglutenowy, po prostu lekki i przepyszny.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml wody
- 4-6 łyżek ksylitolu
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
- 1 czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ok. 2 cm świeżej papryczki chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kakao mieszamy z mleczkiem kokosowym, aż do uzyskania kremowej konsystencji, która później w łatwy sposób rozpuści się podczas gotowania.
- Z papryczki chilli odkrawamy 2 cm, pozbywamy się pestek i kroimy ją drobno.
- W rondelku zagotowujemy wodę z resztą mleczka kokosowego i ksylitolem, a następnie dorzucamy chilli i skórkę pomarańczową. Gdy się zagotuje dorzucamy masę kakaową i mieszamy, aż do pełnego rozpuszczenia. Dosypujemy kleik ryżowy i miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- Możemy podawać na gorąco, a także po schłodzeniu w lodówce.
- Smacznego i na zdrowie!