Udostępnij przepis!

175. “Strucla z jabłkami i karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Delikatne, słodkie, smaczne…

Bezglutenowa i wegańska strucla z jabłkami, to idealne ciasto na świąteczny stół. Delikatnie słodkie i karmelowe od karobu czyli mączki z chleba świętojańskiego.

Możecie się także podzielić angielskim przepisem przetłumaczonym przez Translalab.

 
Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 175. Strucla z jabłkami i karobem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

175YT 175. Strucla z jabłkami i karobem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Polecamy Wam także inne przepisy na nasze przepyszne, bezglutenowe i wegańskie ciasta i desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Posypujemy je cynamonem i pocieramy je dokładnie.
  • 2.Suche składniki ciasta łączymy ze sobą i dodajemy olej. Ucieramy w rękach lub mieszamy w mikserze tak, aby mąka była dobrze natłuszczona. Dodajemy wodę i ponownie dokładnie mieszamy.
  • 3.Ciasto wykładamy na silikonową stolnicę posmarowaną olejem, rozpłaszczamy rękoma zwilżonymi w oleju. Na środku placka (po długości) układamy jabłka i składamy ciasto z obu strony, przykrywając jabłka i sklejając je ze sobą u góry.
  • 4.Struclę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 180°C. Pieczemy ok. 40 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę.
  • 5.Gotową struclę możemy podawać na ciepło lub na zimno, polaną sosem ze zmiksowanej melasy z karobu z mleczkiem kokosowym.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 175. “Strucla z jabłkami i karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 400 g jabłek
  • 300 g mąki ryżowej
  • 200 g gryczanej
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g brązowego cukru pudru
  • 225 ml wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sproszkowanego karobu (mączki chleba świętojańskiego)
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli

Składniki - sos:

  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki melasy z karobu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł