175. “Strucla z jabłkami i karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
8 porcji
1 godzina 30 munut
Delikatne, słodkie, smaczne…
Bezglutenowa i wegańska strucla z jabłkami, to idealne ciasto na świąteczny stół. Delikatnie słodkie i karmelowe od karobu czyli mączki z chleba świętojańskiego.
Możecie się także podzielić angielskim przepisem przetłumaczonym przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Polecamy Wam także inne przepisy na nasze przepyszne, bezglutenowe i wegańskie ciasta i desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 400 g jabłek
- 300 g mąki ryżowej
- 200 g gryczanej
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 100 g brązowego cukru pudru
- 225 ml wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki sproszkowanego karobu (mączki chleba świętojańskiego)
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
Składniki – sos:
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Posypujemy je cynamonem i pocieramy je dokładnie.
- Suche składniki ciasta łączymy ze sobą i dodajemy olej. Ucieramy w rękach lub mieszamy w mikserze tak, aby mąka była dobrze natłuszczona. Dodajemy wodę i ponownie dokładnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy na silikonową stolnicę posmarowaną olejem, rozpłaszczamy rękoma zwilżonymi w oleju. Na środku placka (po długości) układamy jabłka i składamy ciasto z obu strony, przykrywając jabłka i sklejając je ze sobą u góry.
- Struclę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 180°C. Pieczemy ok. 40 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę.
- Gotową struclę możemy podawać na ciepło lub na zimno, polaną sosem ze zmiksowanej melasy z karobu z mleczkiem kokosowym.
- Smacznego i na zdrowie!