
Sposób przygotowania:
- 1.W rondelku zagotowujemy 150 ml mleczka kokosowego, a agar mieszamy z wodą, po czym wlewamy do gotującego się mleczka kokosowego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 1-2 minuty na małym ogniu.
- 2.Przelewamy gorące mleczko kokosowe z agarem do płaskiego naczynia i odstawiamy na bok, by stężało. Wyjmujemy miąższ z awokado i mieszamy go z 1 łyżką mleczka kokosowego, czarną solą, pieprzem i kurkumą, a także posiekaną natką pietruszki.
- 3.Gdy agar stężeje i przypomina w konsystencji ugotowane kurze białko, kroimy go w drobną kostkę i mieszamy z resztą składników.
- 4.Jeśli chcemy, by pasta była bardziej kremowa, dodajmy odrobinę wegańskiego majonezu.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 awokado
- 150 ml mleczka kokosowego
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka czarnej soli (Kala Namak)
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 2 łyżki majonezu kokosowo-ziemniaczanego lub majonezu z kalafiora
- 2/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka agaru