8 porcji
ok. 30 minut
Wyjątkowo proste, polskie danie.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1,2 kg kapusty
- 600 g jabłek
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- Kilka łyżek tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kapustę siekamy dość drobno, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kawałki, dusimy do miękkości z dodatkiem soli kamiennej razem z kapustą. Następnie dodajemy majeranek i ocet jabłkowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Lekko zwilżone ziemniaki gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy do nich posiekaną pietruszkę i koperek oraz tłoczony na zimno olej rzepakowy. Jeśli nie mamy specjalnego naczynia do gotowania bez wody, gotujemy ziemniaki na parze.
- Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Obok kładziemy kapustę i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!