172. “Zupa krem z pasternaku” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 porcji
około 20 minut
Smak zapomnianego a smacznego warzywa.
Zapraszamy dziś na prostą i smaczną jedno-warzywną zupę z pasternaku.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 kg pasternaku
- 50 g sezamu
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki shiro miso
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- Świeża kolendra do dekoracji
- 2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Sezam miksujemy na pastę. Umyty i obrany pasternak gotujemy w wodzie aż do miękkości. Następnie wyłączamy palnik, dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy pieprz, kurkumę, miso i pastę sezamową.
- Całość miksujemy i nalewamy do talerzy.
- Gotową zupę polewamy po wierzchu oliwą i sosem balsamicznym oraz dekorujemy liśćmi świeżej kolendry.
- Smacznego i na zdrowie!