4 porcje
ok. 20 minut
Mało klasycznie a smacznie i zdrowo.
Zapraszamy na wegańskie i bezglutenowe sushi bez ryżu, za to z kiełkami – źródłem wielu wartości odżywczych oraz z miso, które dodatkowo zadba o kondycję naszego organizmu.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- Kilka płatów nori
- 200 g kiełków „na patelnię”
- 1 awokado
- 50 g sezamu
- 1 łyżka shiro miso
Składniki – sos:
- 1 łyżka melasy z karobu
- 3 łyżki octu balsamicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Sezam miksujemy na pastę, mieszamy go z miso, a następnie z rozdrobnionym awokado i mieszanką kiełków.
- Płaty nori układamy na bambusowej macie, kładziemy nadzienie i rolujemy.
- Można tę kompozycję wzbogacić, dodając wasabi i marynowany imbir.
- Pod koniec smarujemy nori sosem uzyskanym ze zmieszania melasy z karobu z octem balsamicznym i kończymy rolowanie.
- Gdy rolki już są gotowe i nori przechwyciło wilgoć z nadzienia, możemy je pokroić i serwować.
- Smacznego i na zdrowie!