4 porcje
ok. 20 minut
Kuchnia krajów Azji Południowo-Wschodniej w naszej wersji.
Dziś w Atelier Smaku wegańskie i bezglutenowe sajgonki na słodko w wersji light. Bez smażenia, z bardzo odżywczymi kiełkami. Idealne przed lub po treningu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu!
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 opakowanie małego papieru ryżowego
- 1 banan
- 1 jabłko
- 50 g ziaren słonecznika
- 2 szklanki różnych kiełków np. brokułu, jarmużu, rzodkiewki, lucerny
- 3 łyżki melasy z karobu
- 3 łyżki octu balsamicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Słonecznik miksujemy na proszek. Następnie mieszamy go z melasą z karobu tworząc w ten sposób rodzaj rzadkiej, słonecznikowej chałwy.
- Owoce ucieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie dodajemy je wraz z kiełkami do melasy ze słonecznikiem i wszystko dokładnie mieszamy.
- Papier ryżowy moczymy w wodzie, gdy zmięknie, nakładamy do niego nadzienie, zawijamy i układamy na półmisku.
- Do resztki melasy z karobu, która została w szklance, dolewamy ocet balsamiczny i mieszamy, uzyskując w ten sposób sos, w którym maczamy sajgonki przed zjedzeniem.
- Smacznego i na zdrowie!