17. „Orzechowe markizy z czekoladą” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
Nowy sposób na markizy.
Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni łączymy dwa ukochane już od dzieciństwa smaki w kruchych i chrupiących markizach, mając nadzieję, że nie tylko nam sprawią one przyjemność. Orzechy uchodzą za symbol szczęścia i mądrości, dlatego w wielu kulturach często goszczą na stole podczas różnych świąt. Staramy się jadać wszystkie rodzaje orzechów, ponieważ każdy z nich posiada różne właściwości. Warto też przypomnieć, że orzechy poprawiają pamięć i koncentrację, a także działają antydepresyjnie. Dla nas jednak równie ważny jest ich smak, który uwielbiamy tak samo, jak smak kakao i czekolady.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 250 g brązowego cukru pudru
- 150 g zmielonych orzechów włoskich i migdałów
- 150 ml mleczka kokosowego
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- Krem czekoladowo-orzechowy
- Czekolada do rozpuszczenia
- Brązowy cukier mielimy na puder, następnie mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto, razem ze zmielonymi orzechami.
- Do tak przygotowanej bazy dolewamy olej i dobrze miksujemy.
- Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie ucieramy. Gotową masę wyciągamy na stolnicę i równo wałkujemy, następnie za pomocą foremki wyciskamy kształt ciastek i układamy je na blachę.
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy około 25 minut.
- Podczas gdy ciasteczka są jeszcze w piekarniku, do rondelka wrzucamy i powoli rozpuszczamy czekoladę, której potrzebować będziemy do smarowania po wierzchu gotowych markiz.
- Po wyciągnięciu gotowych połówek z piekarnika odstawiamy je na chwilkę do przestygnięcia.
- Gdy przestygną smarujemy je kremem czekoladowym, dociskamy i smarujemy czekoladą.
- Smacznego i na zdrowie!