Udostępnij przepis!

17. “Orzechowe markizy z czekoladą” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Nowy sposób na markizy.

Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni łączymy dwa ukochane już od dzieciństwa smaki w kruchych i chrupiących markizach, mając nadzieję, że nie tylko nam sprawią one przyjemność. Orzechy uchodzą za symbol szczęścia i mądrości, dlatego w wielu kulturach często goszczą na stole podczas różnych świąt. Staramy się jadać wszystkie rodzaje orzechów, ponieważ każdy z nich posiada różne właściwości. Warto też przypomnieć, że orzechy poprawiają pamięć i koncentrację, a także działają antydepresyjnie. Dla nas jednak równie ważny jest ich smak, który uwielbiamy tak samo, jak smak kakao i czekolady.

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Brązowy cukier mielimy na puder, następnie mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto, razem ze zmielonymi orzechami.
  • 2.Do tak przygotowanej bazy dolewamy olej i dobrze miksujemy.
  • 3.Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie ucieramy. Gotową masę wyciągamy na stolnicę i równo wałkujemy, następnie za pomocą foremki wyciskamy kształt ciastek i układamy je na blachę.
  • 4.Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy około 25 minut.
  • 5.Podczas gdy ciasteczka są jeszcze w piekarniku, do rondelka wrzucamy i powoli rozpuszczamy czekoladę, której potrzebować będziemy do smarowania po wierzchu gotowych markiz.
  • 6.Po wyciągnięciu gotowych połówek z piekarnika odstawiamy je na chwilkę do przestygnięcia.
  • 7.Gdy przestygną smarujemy je kremem czekoladowym, dociskamy i smarujemy czekoladą.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 17. “Orzechowe markizy z czekoladą” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g brązowego cukru pudru
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich i migdałów
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • Krem czekoladowo-orzechowy
  • Czekolada do rozpuszczenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł