
Sposób przygotowania:
- 1.Brązowy cukier mielimy na puder, następnie mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto, razem ze zmielonymi orzechami.
- 2.Do tak przygotowanej bazy dolewamy olej i dobrze miksujemy.
- 3.Dodajemy mleczko kokosowe i ponownie ucieramy. Gotową masę wyciągamy na stolnicę i równo wałkujemy, następnie za pomocą foremki wyciskamy kształt ciastek i układamy je na blachę.
- 4.Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy około 25 minut.
- 5.Podczas gdy ciasteczka są jeszcze w piekarniku, do rondelka wrzucamy i powoli rozpuszczamy czekoladę, której potrzebować będziemy do smarowania po wierzchu gotowych markiz.
- 6.Po wyciągnięciu gotowych połówek z piekarnika odstawiamy je na chwilkę do przestygnięcia.
- 7.Gdy przestygną smarujemy je kremem czekoladowym, dociskamy i smarujemy czekoladą.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 250 g brązowego cukru pudru
- 150 g zmielonych orzechów włoskich i migdałów
- 150 ml mleczka kokosowego
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- Krem czekoladowo-orzechowy
- Czekolada do rozpuszczenia