Udostępnij przepis!

169. “Ekspresowa zupa pomidorowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Szybka i rozgrzewająca.

Dziś kontynuujemy temat rozgrzewających zup. W 20 minut dacie radę przygotować smaczną i pożywną zupę pomidorową z lanymi kluskami z rozmarynem. Warto przećwiczyć ten przepis we własnej kuchni.

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wodę z przyprawami łączymy z sokiem pomidorowym i zaczynamy gotować.
  • 2.W tym czasie mieszamy suche składniki na kluski, następnie dolewamy do nich wodę w takiej ilości, aby uzyskać dość gęste ciasto.
  • 3.Oderwane od łodyżki listki rozmarynu siekamy drobno, dorzucamy je do ciasta i jeszcze raz mieszamy, aż do uzyskania jednolitej i dość gęstej konsystencji.
  • 4.Do zupy wlewamy mleko sojowe, mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym.
  • 5.Gdy całość będzie się gotowała, bierzemy do ręki miseczkę z ciastem na kluski, zanurzamy łyżkę w zupie, a następnie odrywamy kawałek ciasta i wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy. Czynność tę powtarzamy, aż ciasto się skończy, za każdym razem mocząc łyżkę w zupie.
  • 6.Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotujemy je w zupie jeszcze około 2 minut, po czym nalewamy ją do talerzy i skrapiamy oliwą do smaku.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 169. “Ekspresowa zupa pomidorowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - zupa:

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Oliwa z oliwek do polania zupy

Składniki - kluski:

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Woda

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł