4 porcje
około 20 minut
Szybka i rozgrzewająca.
Dziś kontynuujemy temat rozgrzewających zup. W 20 minut dacie radę przygotować smaczną i pożywną zupę pomidorową z lanymi kluskami z rozmarynem. Warto przećwiczyć ten przepis we własnej kuchni.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – zupa:
- 1 litr soku pomidorowego
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Oliwa z oliwek do polania zupy
Składniki – kluski:
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki soli
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wodę z przyprawami łączymy z sokiem pomidorowym i zaczynamy gotować.
- W tym czasie mieszamy suche składniki na kluski, następnie dolewamy do nich wodę w takiej ilości, aby uzyskać dość gęste ciasto.
- Oderwane od łodyżki listki rozmarynu siekamy drobno, dorzucamy je do ciasta i jeszcze raz mieszamy, aż do uzyskania jednolitej i dość gęstej konsystencji.
- Do zupy wlewamy mleko sojowe, mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym.
- Gdy całość będzie się gotowała, bierzemy do ręki miseczkę z ciastem na kluski, zanurzamy łyżkę w zupie, a następnie odrywamy kawałek ciasta i wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy. Czynność tę powtarzamy, aż ciasto się skończy, za każdym razem mocząc łyżkę w zupie.
- Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, gotujemy je w zupie jeszcze około 2 minut, po czym nalewamy ją do talerzy i skrapiamy oliwą do smaku.
- Smacznego i na zdrowie!