166. “Deser z chia i mango” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
2 godziny
Bez dodatku cukru.
Zapraszamy na smaczny i zdrowy deser z chia, bez dodatku cukru. Smak i zdrowie w jednym.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 4-5 dużych jabłek
- 2 limonki
- 1 szklanka pulpy z mango
- 1/2 szklanki nasion chia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Z umytej i sparzonej limonki ocieramy skórkę i odkładamy ją na chwilę na bok.
- Następnie, cytrusy oraz jabłka kroimy w grubą kostkę i przeciskamy przez wyciskarkę wolnoobrotową, by pozyskać z nich sok, którym zalewamy nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby wchłonęły one sok, może to potrwać nawet do 2 godzin, należy więc przemieszać je co jakiś czas.
- Gdy chia wchłonie sok, układamy je w pucharkach warstwami, na przemian z pulpą z mango.
- Na sam koniec, wierzch deseru oprószamy skórką z limonki.
- Smacznego i na zdrowie!