Udostępnij przepis!

163. “Zupa ogórkowa z kluskami i rozmarynem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Rozgrzewająca, choć nie tylko na zimę.

Dziś w Atelier Smaku powracamy do zimowych, rozgrzewających zup. Zapraszamy na ogórkową z rozmarynem i bezglutenowymi kluseczkami

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 163. Zupa ogórkowa z kluskami i rozmarynem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

163YT 163. Zupa ogórkowa z kluskami i rozmarynem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Marchew i pietruszkę kroimy w talarki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z zielem angielskim i liściem aurowym.
  • 2.Mąkę i siemię lniane mieszamy w miseczce na sucho, po czym łączymy z taką ilością wody, która pozwoli uzyskać gęste ciasto. Odstawiamy na bok, czekając aż siemię lniane wchłonie wilgoć i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody. Musimy pamiętać, aby ciasto było gęste, by dało się odrywać łyżką.
  • 3.Z ugotowanej w wodzie marchewki z pietruszką wyjmujemy liście laurowe, a resztę miksujemy na krem. Dolewamy resztę wody, dorzucamy liście laurowe i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż ziemniaki trochę zmiękną.
  • 4.W tym czasie kroimy ogórki w drobną kostkę i siekamy rozmaryn. Następnie dodajemy je wraz z majerankiem, pieprzem sosem sojowym oraz dolewamy zalewę z ogórków i mleczko kokosowe.
  • 5.Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i zaczynamy odrywać, zamoczoną w zupie łyżką, małe kawałeczki ciasta, bezpośrednio do gotującej się zupy. Czekamy, aż kluski wypłyną i pogotują się jeszcze ok. minutę. Na koniec dolewamy oliwę i możemy podawać.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 163. “Zupa ogórkowa z kluskami i rozmarynem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - zupa:

  • 1 słoik 900 ml kiszonych ogórków wraz z zalewą
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 200 g obranej marchwi
  • 200 g obranej pietruszki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanych gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 2 litry wody

Składniki - kluski:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 czubata łyżeczka siemienia lnianego
  • Woda

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł