
Sposób przygotowania:
- 1.Marchew i pietruszkę kroimy w talarki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z zielem angielskim i liściem aurowym.
- 2.Mąkę i siemię lniane mieszamy w miseczce na sucho, po czym łączymy z taką ilością wody, która pozwoli uzyskać gęste ciasto. Odstawiamy na bok, czekając aż siemię lniane wchłonie wilgoć i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody. Musimy pamiętać, aby ciasto było gęste, by dało się odrywać łyżką.
- 3.Z ugotowanej w wodzie marchewki z pietruszką wyjmujemy liście laurowe, a resztę miksujemy na krem. Dolewamy resztę wody, dorzucamy liście laurowe i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż ziemniaki trochę zmiękną.
- 4.W tym czasie kroimy ogórki w drobną kostkę i siekamy rozmaryn. Następnie dodajemy je wraz z majerankiem, pieprzem sosem sojowym oraz dolewamy zalewę z ogórków i mleczko kokosowe.
- 5.Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i zaczynamy odrywać, zamoczoną w zupie łyżką, małe kawałeczki ciasta, bezpośrednio do gotującej się zupy. Czekamy, aż kluski wypłyną i pogotują się jeszcze ok. minutę. Na koniec dolewamy oliwę i możemy podawać.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - zupa:
- 1 słoik 900 ml kiszonych ogórków wraz z zalewą
- 600 g obranych ziemniaków
- 200 g obranej marchwi
- 200 g obranej pietruszki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanych gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 2 litry wody
Składniki - kluski:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 czubata łyżeczka siemienia lnianego
- Woda