163. “Zupa ogórkowa z kluskami i rozmarynem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
około 20 minut
Rozgrzewająca, choć nie tylko na zimę.
Dziś w Atelier Smaku powracamy do zimowych, rozgrzewających zup. Zapraszamy na ogórkową z rozmarynem i bezglutenowymi kluseczkami
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – zupa:
- 1 słoik 900 ml kiszonych ogórków wraz z zalewą
- 600 g obranych ziemniaków
- 200 g obranej marchwi
- 200 g obranej pietruszki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanych gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 2 litry wody
Składniki – kluski:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 czubata łyżeczka siemienia lnianego
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Marchew i pietruszkę kroimy w talarki i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z zielem angielskim i liściem aurowym.
- Mąkę i siemię lniane mieszamy w miseczce na sucho, po czym łączymy z taką ilością wody, która pozwoli uzyskać gęste ciasto. Odstawiamy na bok, czekając aż siemię lniane wchłonie wilgoć i w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę wody. Musimy pamiętać, aby ciasto było gęste, by dało się odrywać łyżką.
- Z ugotowanej w wodzie marchewki z pietruszką wyjmujemy liście laurowe, a resztę miksujemy na krem. Dolewamy resztę wody, dorzucamy liście laurowe i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż ziemniaki trochę zmiękną.
- W tym czasie kroimy ogórki w drobną kostkę i siekamy rozmaryn. Następnie dodajemy je wraz z majerankiem, pieprzem sosem sojowym oraz dolewamy zalewę z ogórków i mleczko kokosowe.
- Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i zaczynamy odrywać, zamoczoną w zupie łyżką, małe kawałeczki ciasta, bezpośrednio do gotującej się zupy. Czekamy, aż kluski wypłyną i pogotują się jeszcze ok. minutę. Na koniec dolewamy oliwę i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!