
Sposób przygotowania:
- 1.Pietruszkę myjemy i kroimy w plastry, dodajemy do niej sparzone rodzynki i kiełki na patelnię. Wszystko dusimy do miękkości, z dodatkiem odrobiny wody, na małym ogniu.
- 2.Orzechy prażymy np. w piekarniku i siekamy.
- 3.Gdy pietruszka jest już miękka rozdrabniamy ją widelcem i mieszamy z oliwą, kiełkami i rodzynkami.
- 4.Następnie moczymy po kolei papier ryżowy i kładziemy na nim trochę ciepłego nadzienia oraz świeże kiełki, zawijamy szczelnie i układamy na półmisku.
- 5.Podajemy z jeszcze ciepłym lub przestygniętym farszem, mocząc w sosie, uzyskanym ze zmieszania octu balsamicznego z sosem sojowym.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - sajgonki:
- 20 sztuk papieru ryżowego
- 600 g korzenia pietruszki
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g kiełków na patelnię
- 50 g kiełków lucerny, brokułu lub rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy
Składniki - sos:
- Kilka łyżek sosu sojowego tamari
- Kilka łyżek octu balsamicznego