162. “Sajgonki z pietruszką light” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 20 sztuk
ok. 40 minut
Wschodnie smaki.
Z początkiem roku, w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni, kierujemy się trochę na wschód. Zapraszamy na sajgonki z pietruszką w wersji light, w sam raz dla tych, którzy chcą dać odpocząć swojemu organizmowi po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – sajgonki:
- 20 sztuk papieru ryżowego
- 600 g korzenia pietruszki
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g kiełków na patelnię
- 50 g kiełków lucerny, brokułu lub rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy
Składniki – sos:
- Kilka łyżek sosu sojowego tamari
- Kilka łyżek octu balsamicznego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pietruszkę myjemy i kroimy w plastry, dodajemy do niej sparzone rodzynki i kiełki na patelnię. Wszystko dusimy do miękkości, z dodatkiem odrobiny wody, na małym ogniu.
- Orzechy prażymy np. w piekarniku i siekamy.
- Gdy pietruszka jest już miękka rozdrabniamy ją widelcem i mieszamy z oliwą, kiełkami i rodzynkami.
- Następnie moczymy po kolei papier ryżowy i kładziemy na nim trochę ciepłego nadzienia oraz świeże kiełki, zawijamy szczelnie i układamy na półmisku.
- Podajemy z jeszcze ciepłym lub przestygniętym farszem, mocząc w sosie, uzyskanym ze zmieszania octu balsamicznego z sosem sojowym.
- Smacznego i na zdrowie!