
Sposób przygotowania:
- 1.Liście szpinaku przelewamy wrzątkiem, by zmiękły. Suche składniki ciasta łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie, do natłuszczonej mąki, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto.
- 2.Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę. Gotowe ciasto dzielimy na 2, 3 lub 6 części (w zależności od wielkości i ilości foremek) i wykładamy nim foremki silikonowe, formując spody tart. Nakłuwamy je widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 15 minut.
- 3.W tym czasie miksujemy tofu na gładką masę, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz dolewamy mleczko kokosowe i dodajemy pokrojone w kostkę kiszone ogórki, a także sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy, po czym łączymy z posiekanymi liśćmi szpinaku oraz pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami.
- 4.Po wstępnym wypieczeniu nakładamy farsz i pieczemy jeszcze z 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Spożywamy od razu na ciepło lub po późniejszym podgrzaniu. Można również jeść na zimno.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 225 ml wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki - nadzienie:
- 1 kostka tofu (300 g)
- 200 g suszonych pomidorów w oliwie
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli