
Sposób przygotowania:
- 1.Cukinię kroimy po długości w cienkie plastry i smarujemy oliwą, układamy na blachę lub ruszt, wkładamy na kilka minut do piekarnika i grillujemy.
- 2.Na patelnię wrzucamy marynowane grzyby, wraz z oliwą ze słoika i chwilę podsmażamy. Jeśli korzystamy z grzybów w occie, dolewamy kilka łyżek oliwy.
- 3.Następnie dodajemy ryż i również chwilkę podsmażamy.
- 4.Gdy otoczka ryżu stanie się przeźroczysta zalewamy go gorącą wodą.
- 5.Gotujemy chwilę, dodajemy garść pokruszonych borowików i ciągle mieszając, od czasu do czasu, podlewamy ryż wodą.
- 6.Do gotującego się risotto dodajemy przyprawy, sos sojowy i dalej mieszamy.
- 7.Na sam koniec dolewamy śmietanki sojowej i dodajemy łyżkę kaparów.
- 8.Potrawy nie trzeba solić, ponieważ kapary i marynowane grzybki są już wystarczająco słone.
- 9.Wcześniej przygotowane plastry cukinii układamy na talerzu, na wierzch wykładamy gotowe risotto i podajemy.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g brązowego okrągłego ryżu
- 1 cukinia
- 150 g marynowanych grzybków w oliwie (np. kurek lub opieniek)
- 1 garść pokruszonych borowików
- 150 ml śmietanki sojowej
- Kilka łyżek oliwy
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1/3 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- Woda do gotowania