16. „Risotto z grzybami” – bezglutenowa kuchnia weganska | Atelier Smaku
Zdrowo i pachnąco.
Risotto samo z siebie jest bezglutenowe, oczywiście jeśli nie zawiera żadnych dodatków, w których gluten lub jego śladowe ilości mogą się gdzieś potajemnie skrywać. Na pewno trzeba być czujnym, gdy gościmy u siebie kogoś z celiakią. Nasza dzisiejsza propozycja jest zupełnie bezpieczna, no może trzeba tylko zadbać o odpowiedni sos sojowy, bo wszystkie, z wyjątkiem Tamari, mają w składzie pszenicę. W wykonaniu takiego risotta warto się wprawić już teraz, bo sezon grzybowy jest bliżej niż nam się wydaje. Czas szybko leci i zaraz pojawią się pierwsze kurki. Tymczasem posiłkujemy się marynowanymi i suszonymi grzybami, które są naprawdę pyszne i wysokiej jakości, zbierane o odpowiedniej porze roku, tak by nie zagościł w nich nawet najmniejszy, zabłąkany, pełzający mieszkaniec, który przypadkiem może zagościć na naszym talerzu. 😉
Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab. Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 200 g brązowego okrągłego ryżu
- 1 cukinia
- 150 g marynowanych grzybków w oliwie (np. kurek lub opieniek)
- 1 garść pokruszonych borowików
- 150 ml śmietanki sojowej
- Kilka łyżek oliwy
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1/3 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- Woda do gotowania
- Cukinię kroimy po długości w cienkie plastry i smarujemy oliwą, układamy na blachę lub ruszt, wkładamy na kilka minut do piekarnika i grillujemy.
- Na patelnię wrzucamy marynowane grzyby, wraz z oliwą ze słoika i chwilę podsmażamy. Jeśli korzystamy z grzybów w occie, dolewamy kilka łyżek oliwy.
- Następnie dodajemy ryż i również chwilkę podsmażamy.
- Gdy otoczka ryżu stanie się przeźroczysta zalewamy go gorącą wodą.
- Gotujemy chwilę, dodajemy garść pokruszonych borowików i ciągle mieszając, od czasu do czasu, podlewamy ryż wodą.
- Do gotującego się risotto dodajemy przyprawy, sos sojowy i dalej mieszamy.
- Na sam koniec dolewamy śmietanki sojowej i dodajemy łyżkę kaparów.
- Potrawy nie trzeba solić, ponieważ kapary i marynowane grzybki są już wystarczająco słone.
- Wcześniej przygotowane plastry cukinii układamy na talerzu, na wierzch wykładamy gotowe risotto i podajemy.
- Smacznego i na zdrowie!