ok. 10 szt.
ok. 90 minut
Chrupiące i pachnące.
Święta już za 2 tygodnie, więc pieczemy dalej. Dziś przygotujemy chrupiące wegańskie i bezglutenowe paszteciki. Idealne do barszczu, w sam raz na wigilijny stół.
Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepis na przepyszny i pożywny pasztet z soczewicą i borowikami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 225 ml wody
Składniki – farsz:
- 200 g pasztetu z soczewicą i borowikami (przepis nr 50)
- 20 g grzybów suszonych
- 1/2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki, oprócz kminku, łączymy ze sobą, dolewamy olej i rozcieramy w palcach natłuszczając mąkę. Następnie wlewamy do natłuszczonej mąki wodę i wyrabiamy ciasto. Całość odstawiamy na 10-15 minut, aby siemię lniane wchłonęło wodę.
- W tym czasie suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy 10 minut, aż zmiękną, następnie wyjmujemy je i drobno kroimy.
- Pasztet wrzucamy do reszty wody po gotowanych grzybach, dodajemy pokrojone grzyby i dokładnie mieszamy.
- Dłonie oraz stolnicę silikonową smarujemy olejem, z ciasta formujemy kulę. Masę przekładamy na natłuszczoną wcześniej stolnicę i rozpłaszczamy, formując podłużny prostokątny placek.
- Na jego środku, po długości, kładziemy farsz, następnie przykrywamy go najpierw jednym brzegiem ciasta, a następnie drugim. Na koniec ciasto smarujemy po wierzchu olejem, posypujemy mielonym kminkiem, który delikatnie wklepujemy.
- Całość kroimy na kawałki szerokości ok 5 cm i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
- Paszteciki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu paszteciki jemy na ciepło lub spożywamy później po podgrzaniu.
- Smacznego i na zdrowie!