Udostępnij przepis!

157. “Sernikowe muffinki jaglane” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Pyszne babeczki na Mikołajki, święta, na co dzień…

Z okazji zbliżających się Mikołajek i Świąt zabieramy się za pieczenie. Dziś zapraszamy na pyszne, delikatne, wegańskie i bezglutenowe muffinki.

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet z obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 157. Sernikowe muffinki jaglane   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

157YT 157. Sernikowe muffinki jaglane   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Przełożoną na sito kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy ją wrzątkiem w proporcji 1 porcja kaszy - 2 porcje wody i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Staramy się nie mieszać kaszy podczas gotowania.
  • 2.Po ugotowaniu przestudzamy ją, następnie mielimy blenderem wraz z tofu i zakwaszamy sokiem z cytryny.
  • 3.Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich mleczko kokosowe, olej, tofu z kaszą, skórki pomarańczy i cytryn, i dokładnie mieszamy.
  • 4.Przekładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy ok. 50 do 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je, by przestygły, na koniec możemy je posypać cukrem pudrem.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!
  • 6.Uwaga: jeżeli będziemy piekli babeczki w foremkach metalowych lub w tortownicy powinniśmy wysmarować foremki olejem i oprószyć mąką kukurydzianą. Babeczki z kaszy jaglanej zmielonej na ciepło, będą miały bardziej budyniową konsystencję, jeżeli chcemy, żeby były zwarte i sernikowe, powinniśmy ugotować kaszę poprzedniego dnia i przemielić ją przez maszynkę dwukrotnie.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 157. “Sernikowe muffinki jaglane” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 kostka 300 g tofu naturalnego
  • 250 g brązowego cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szczypta soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł