
Sposób przygotowania:
- 1.Przełożoną na sito kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy ją wrzątkiem w proporcji 1 porcja kaszy - 2 porcje wody i gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Staramy się nie mieszać kaszy podczas gotowania.
- 2.Po ugotowaniu przestudzamy ją, następnie mielimy blenderem wraz z tofu i zakwaszamy sokiem z cytryny.
- 3.Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich mleczko kokosowe, olej, tofu z kaszą, skórki pomarańczy i cytryn, i dokładnie mieszamy.
- 4.Przekładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy ok. 50 do 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je, by przestygły, na koniec możemy je posypać cukrem pudrem.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
- 6.Uwaga: jeżeli będziemy piekli babeczki w foremkach metalowych lub w tortownicy powinniśmy wysmarować foremki olejem i oprószyć mąką kukurydzianą. Babeczki z kaszy jaglanej zmielonej na ciepło, będą miały bardziej budyniową konsystencję, jeżeli chcemy, żeby były zwarte i sernikowe, powinniśmy ugotować kaszę poprzedniego dnia i przemielić ją przez maszynkę dwukrotnie.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej
- 1 kostka 300 g tofu naturalnego
- 250 g brązowego cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Sok z 2 cytryn
- Skórka otarta z 2 cytryn
- 150 ml mleczka kokosowego
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 1 szczypta soli