
Sposób przygotowania:
- 1.Kaszę gryczaną, rodzynki i słonecznik zalewamy wodą, dolewamy sos sojowy oraz dorzucamy marynowany zielony pieprz, wraz z zalewą i gotujemy, aż kasza będzie miękka, a cała woda się wygotuje.
- 2.Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę, buraki, jeśli mają delikatną skórkę, tylko myjemy, nie obierając ich, a następnie kroimy w plastry.
- 3.Ogórki kiszone także kroimy w plastry.
- 4.Brukselkę kroimy na pół, tak samo śliwki, które oczywiście pozbawiamy pestek. Wszystko gotujemy w naczyniu na parze, aż warzywa będą al dente lub dusimy z odrobiną wody pod przykryciem.
- 5.Aby przygotować sos zalewamy daktyle wrzątkiem, by zmiękły, po czym odlewamy wodę i miksujemy je z olejem słonecznikowym i musztardą.
- 6.Ugotowane warzywa podajemy na kaszy gryczanej, polane sosem.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - warzywa:
- 300 g dyni hokkaido
- 300 g buraka
- 300 g brukselki
- 300 g ogórków kiszonych
- 200 g śliwek
Składniki - kasza:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu wraz zalewą
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 i 1/2 szklanki wody
Składniki - sos:
- 1 garść daktyli
- 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego
- 2 łyżki musztardy