Udostępnij przepis!

156. “Jesienne warzywa z kaszą gryczaną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pożywne, smaczne, kolorowe danie.

Dziś zapraszamy na prawdziwie jesienny zestaw: kasza gryczana i jesienne plony. Pożywne, smaczne i kolorowe danie.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 156. Jesienne warzywa z kaszą gryczaną   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

156YT 156. Jesienne warzywa z kaszą gryczaną   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kaszę gryczaną, rodzynki i słonecznik zalewamy wodą, dolewamy sos sojowy oraz dorzucamy marynowany zielony pieprz, wraz z zalewą i gotujemy, aż kasza będzie miękka, a cała woda się wygotuje.
  • 2.Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę, buraki, jeśli mają delikatną skórkę, tylko myjemy, nie obierając ich, a następnie kroimy w plastry.
  • 3.Ogórki kiszone także kroimy w plastry.
  • 4.Brukselkę kroimy na pół, tak samo śliwki, które oczywiście pozbawiamy pestek. Wszystko gotujemy w naczyniu na parze, aż warzywa będą al dente lub dusimy z odrobiną wody pod przykryciem.
  • 5.Aby przygotować sos zalewamy daktyle wrzątkiem, by zmiękły, po czym odlewamy wodę i miksujemy je z olejem słonecznikowym i musztardą.
  • 6.Ugotowane warzywa podajemy na kaszy gryczanej, polane sosem.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 156. “Jesienne warzywa z kaszą gryczaną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - warzywa:

  • 300 g dyni hokkaido
  • 300 g buraka
  • 300 g brukselki
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 200 g śliwek

Składniki - kasza:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu wraz zalewą
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 i 1/2 szklanki wody

Składniki - sos:

  • 1 garść daktyli
  • 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki musztardy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł