156. “Jesienne warzywa z kaszą gryczaną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
30 minut.
Pożywne, smaczne, kolorowe danie.
Dziś zapraszamy na prawdziwie jesienny zestaw: kasza gryczana i jesienne plony. Pożywne, smaczne i kolorowe danie.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – warzywa:
- 300 g dyni hokkaido
- 300 g buraka
- 300 g brukselki
- 300 g ogórków kiszonych
- 200 g śliwek
Składniki – kasza:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu wraz zalewą
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 i 1/2 szklanki wody
Składniki – sos:
- 1 garść daktyli
- 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego
- 2 łyżki musztardy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę gryczaną, rodzynki i słonecznik zalewamy wodą, dolewamy sos sojowy oraz dorzucamy marynowany zielony pieprz, wraz z zalewą i gotujemy, aż kasza będzie miękka, a cała woda się wygotuje.
- Dynię pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę, buraki, jeśli mają delikatną skórkę, tylko myjemy, nie obierając ich, a następnie kroimy w plastry.
- Ogórki kiszone także kroimy w plastry.
- Brukselkę kroimy na pół, tak samo śliwki, które oczywiście pozbawiamy pestek. Wszystko gotujemy w naczyniu na parze, aż warzywa będą al dente lub dusimy z odrobiną wody pod przykryciem.
- Aby przygotować sos zalewamy daktyle wrzątkiem, by zmiękły, po czym odlewamy wodę i miksujemy je z olejem słonecznikowym i musztardą.
- Ugotowane warzywa podajemy na kaszy gryczanej, polane sosem.
- Smacznego i na zdrowie!