Udostępnij przepis!

153. “Zupa z jesiennych warzyw” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Cała jesień na talerzu.

Pierwsze przymrozki już za nami, zatem najlepszy czas, by zabrać się za gotowanie rozgrzewających zup.

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 153. Zupa z jesiennych warzyw   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

153YT 153. Zupa z jesiennych warzyw   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ciecierzycę zalewamy na noc wodą, którą rano odlewamy. Zalewamy ją następnie 1 litrem wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości tj. ok. 1,5 godziny, chyba, że użyjemy pokrywy szybkowarowej, to czas gotowania skraca się o połowę.
  • 2.Następnie dolewamy 1 litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Brukiew i dynię kroimy w drobną kostkę, jeśli używamy Hokkaido to nie musimy jej obierać ze skórki.
  • 3.Pietruszkę kroimy w plasterki, a wędzoną śliwkę w paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy przez 10 minut, następnie dodajemy posiekany drobno imbir, natkę pietruszki oraz pokrojone wraz z łodyżką liście jarmużu.
  • 4.Dodajemy wszystkie przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Do miseczki z masłem orzechowym wlewamy odrobinę zupy i dokładnie mieszamy.
  • 5.Zupę zdejmujemy z palnika i dolewamy do niej przygotowanego zaczynu z masła orzechowego. Całość mieszamy, nalewamy do talerzy i polewamy po wierchu olejem dyniowym.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 153. “Zupa z jesiennych warzyw” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 kg brukwi
  • 1/2 kg dyni
  • 150 g pietruszki
  • 100 g suszonych wędzonych śliwek
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 liście jarmużu
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju dyniowego ź
  • 1 łyżka oleju dyniowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 2 litry wody
  • Sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł