
Sposób przygotowania:
- 1.Ciecierzycę zalewamy na noc wodą, którą rano odlewamy. Zalewamy ją następnie 1 litrem wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości tj. ok. 1,5 godziny, chyba, że użyjemy pokrywy szybkowarowej, to czas gotowania skraca się o połowę.
- 2.Następnie dolewamy 1 litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Brukiew i dynię kroimy w drobną kostkę, jeśli używamy Hokkaido to nie musimy jej obierać ze skórki.
- 3.Pietruszkę kroimy w plasterki, a wędzoną śliwkę w paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy przez 10 minut, następnie dodajemy posiekany drobno imbir, natkę pietruszki oraz pokrojone wraz z łodyżką liście jarmużu.
- 4.Dodajemy wszystkie przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Do miseczki z masłem orzechowym wlewamy odrobinę zupy i dokładnie mieszamy.
- 5.Zupę zdejmujemy z palnika i dolewamy do niej przygotowanego zaczynu z masła orzechowego. Całość mieszamy, nalewamy do talerzy i polewamy po wierchu olejem dyniowym.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 kg brukwi
- 1/2 kg dyni
- 150 g pietruszki
- 100 g suszonych wędzonych śliwek
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 liście jarmużu
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju dyniowego ź
- 1 łyżka oleju dyniowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
- 1/4 łyżeczki curry
- 2 litry wody
- Sól do smaku