
Sposób przygotowania:
- 1.Dynię pozbawiamy nasion, obieramy ze skórki jeśli jest twarda, następnie kroimy w plastry lub kostkę.
- 2.Na dnie blaszki do pieczenia mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, melasę z karobu i olej sezamowy.
- 3.Następnie dorzucamy dynię, pokrojoną w plastry rzepę, pietruszkę, a także świeżą żurawinę i winogrona.
- 4.Wszystkie składniki mieszamy, tak, by były pokryte marynatą, na wierzchu kładziemy pokrojone w plastry figi i całość wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na ok. 40-50 minut.
- 5.W trakcie pieczenia przygotowujemy sos do polania, mieszając ze sobą mleczko kokosowe, melasę z karobu i tahini.
- 6.Gdy zapiekanka się upiecze, polewamy ją sosem i posypujemy ziarnami z owocu granatu.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - zapiekanka:
- 500 g dyni
- 1 rzepa
- 1 pietruszka
- 4 świeże figi
- 2 garści świeżej żurawiny
- 2 garści drobnych winogron bezpestkowych
Składniki - marynata:
- 1/4 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki melasy z karobu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
Składniki - sos:
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1/4 szklanki melasy z karobu
- 1/4 szklanki tahini
- Ziarna owocu granatu do dekoracji