Udostępnij przepis!

152. “Jesienna zapiekanka z dynią” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Dynia i spółka…

Dziś w Atelier Smaku mamy dla Was zapiekankę idealną na te porę roku, której podstawą jest dobra i dojrzała dynia. Koniecznie też zaopatrzcie się w melasę ze strąków chleba świętojańskiego i tahini.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 152. Jesienna zapiekanka z dynią   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

152YT 152. Jesienna zapiekanka z dynią   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Dynię pozbawiamy nasion, obieramy ze skórki jeśli jest twarda, następnie kroimy w plastry lub kostkę.
  • 2.Na dnie blaszki do pieczenia mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, melasę z karobu i olej sezamowy.
  • 3.Następnie dorzucamy dynię, pokrojoną w plastry rzepę, pietruszkę, a także świeżą żurawinę i winogrona.
  • 4.Wszystkie składniki mieszamy, tak, by były pokryte marynatą, na wierzchu kładziemy pokrojone w plastry figi i całość wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na ok. 40-50 minut.
  • 5.W trakcie pieczenia przygotowujemy sos do polania, mieszając ze sobą mleczko kokosowe, melasę z karobu i tahini.
  • 6.Gdy zapiekanka się upiecze, polewamy ją sosem i posypujemy ziarnami z owocu granatu.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 152. “Jesienna zapiekanka z dynią” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - zapiekanka:

  • 500 g dyni
  • 1 rzepa
  • 1 pietruszka
  • 4 świeże figi
  • 2 garści świeżej żurawiny
  • 2 garści drobnych winogron bezpestkowych

Składniki - marynata:

  • 1/4 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki melasy z karobu
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego

Składniki - sos:

  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/4 szklanki melasy z karobu
  • 1/4 szklanki tahini
  • Ziarna owocu granatu do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł