kilka porcji
1 godzina
Dynia i spółka…
Dziś w Atelier Smaku mamy dla Was zapiekankę idealną na te porę roku, której podstawą jest dobra i dojrzała dynia. Koniecznie też zaopatrzcie się w melasę ze strąków chleba świętojańskiego i tahini.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – zapiekanka:
- 500 g dyni
- 1 rzepa
- 1 pietruszka
- 4 świeże figi
- 2 garści świeżej żurawiny
- 2 garści drobnych winogron bezpestkowych
Składniki – marynata:
- 1/4 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki melasy z karobu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
Składniki – sos:
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1/4 szklanki melasy z karobu
- 1/4 szklanki tahini
- Ziarna owocu granatu do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię pozbawiamy nasion, obieramy ze skórki jeśli jest twarda, następnie kroimy w plastry lub kostkę.
- Na dnie blaszki do pieczenia mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, melasę z karobu i olej sezamowy.
- Następnie dorzucamy dynię, pokrojoną w plastry rzepę, pietruszkę, a także świeżą żurawinę i winogrona.
- Wszystkie składniki mieszamy, tak, by były pokryte marynatą, na wierzchu kładziemy pokrojone w plastry figi i całość wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na ok. 40-50 minut.
- W trakcie pieczenia przygotowujemy sos do polania, mieszając ze sobą mleczko kokosowe, melasę z karobu i tahini.
- Gdy zapiekanka się upiecze, polewamy ją sosem i posypujemy ziarnami z owocu granatu.
- Smacznego i na zdrowie!