151. „Ciastka owsiane z bakaliami” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
kilkanaście sztuk
40 minut
Słodki przysmak dla każdego.
Dziś zapraszamy na bezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami, to kolejna z naszych receptur, którą dzielimy się z tymi, którzy mają do nas za daleko lub wolą piec sami.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi szkockimi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g płatków owsianych
- 200 g daktyli
- 100 g owoców goji
- 100 g rodzynek
- 3/4 szklanki mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki, czyli płatki owsiane, rodzynki i owoce goi łączymy z cynamonem i olejem – dokładnie rozcieramy w rękach, żeby wytłuścić płatki owsiane.
- Odstawiamy na bok.
- Daktyle przelewamy wrzątkiem, następnie miksujemy z mleczkiem kokosowym na jednolitą masę.
- Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Dzielimy masę, formujemy kulki i wykładamy na pergamin wyłożony na blasze.
- Rozgniatamy na małe krążki, możemy użyć do tego metalowego pierścienia aby były idealnie równe.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 150°C.
- Smacznego i na zdrowie!