
Trochę inne sezamki.
- 1.Orzechy włoskie siekamy lub lekko rozmiażdżamy. Wysypujemy razem ze słonecznikiem, sezamem i pestkami dyni na blachę i prażymy w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C.
- 2.W trakcie prażenia należy je dwukrotnie przemieszać. Cukier rozpuszczamy w rondlu, aż się lekko skarmelizuje, następnie dodajemy dobrze podgrzane mleczko kokosowe i szybko mieszając łączymy obydwa składniki
- 3.Przestudzamy karmel i dodajemy do niego olej i połowę mąki. Wylewamy do wymieszanych ziaren z suszonymi owocami i dokładnie mieszamy.
- 4.Następnie dodajemy resztę mąki i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy do metalowego pierścienia na pergamin wyłożony na blasze i ugniatamy, formując niezbyt grube krążki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170°C.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 szklanki słonecznika
- 2 szklanki sezamu
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka pestek dyni
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka żurawiny
- 1 szklanka brązowego cukru
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/4 szklanki mąki ryżowej