
Sposób przygotowania:
- 1.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i układamy pierwszą partię makaronu lasagne, na nią układamy wcześniej pokrojone pieczarki.
- 2.Układamy je na spód, ponieważ puszczą one swój aromat, wraz z wodą w nich zawartą.
- 3.Pieczarki pokrywamy kolejną warstwą makaronu.
- 4.Następną warstwą jest papryka z połową słoiczka pomidorów w oliwie, które również kroimy na drobne kawałki i równomiernie rozkładamy. Tę warstwę warzyw możemy skropić oliwą ze słoiczka po pomidorach.
- 5.Całość ponownie przykrywamy płatami makaronu.
- 6.Wyższą warstwą lasagne są drobno pokrojone brokuły oraz druga połowa pomidorów w zalewie.
- 7.Tę warstwę przykrywamy makaronem, a na samej górze układamy pokrojoną w plastry cukinię i smarujemy ją lekko oliwą.
- 8.Do jednej miski wlewamy passatę, wodę, mleczko kokosowe, sos sojowy i przyprawy dokładnie mieszamy, można posłużyć się blenderem.
- 9.Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- 10.Tak przygotowanym sosem zalewamy lasagne.
- 11.Na samą górę układamy zamoczony w oliwie rozmaryn.
- 12.Naczynie wkładamy do nienagrzanego piekarnika, włączamy funkcję pieczenia lasagne lub nastawiamy piec na 175°C i zapiekamy ok. 50 minut.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - lasagna:
- 250 g bezglutenowego makaronu typu lasagne
- 6-8 pokrojonych w grube plastry pieczarek
- 1 pokrojona w drobną kostkę papryka
- Kilka różyczek brokułu
- 1 słoiczek pomidorów w zalewie
- 1/2 pokrojonej w plastry cukinii
Składniki - sos:
- 350 ml passaty
- 250 ml wody
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- Kilka gałązek rozmarynu
- Oliwa do smarowania i moczenia rozmarynu