
Sposób przygotowania:
- 1.Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej dyni dodajemy sól i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy część mąki kukurydzianej i część mąki ziemniaczanej, i mieszamy z dynią.
- 2.Sprawdzamy, jaką konsystencję ma masa na kluski, ponieważ w zależności od gatunku i soczystości dyni, czasami trzeba dodać więcej mąki. Gotowe ciasto na kluski powinno mieć dosyć zwartą konsystencję, nie jak na kluski lane, ale jak na kładzione.
- 3.Do gotującej się, osolonej wody, wrzucamy ciasto, odrywając je wcześniej zamoczoną w wodzie łyżką.
- 4.Kluski gotujemy około 2-3 minut po wypłynięciu. Nie gotujemy zbyt dużej ilości klusek na raz.
- 5.Gotowe danie możemy podawać ze słodkim sosem, z prażonymi jabłkami z przepisu na gnocchi.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 kg dyni
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- Woda do gotowania