Udostępnij przepis!

149. “Kluski dyniowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nowa inspiracja z dyni.

Sezon na dynię w pełni. Zapraszamy więc na wegańskie i bezglutenowe kluski z dyni. Delikatne, smaczne i żółciutkie.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski i dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej dyni dodajemy sól i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy część mąki kukurydzianej i część mąki ziemniaczanej, i mieszamy z dynią.
  • 2.Sprawdzamy, jaką konsystencję ma masa na kluski, ponieważ w zależności od gatunku i soczystości dyni, czasami trzeba dodać więcej mąki. Gotowe ciasto na kluski powinno mieć dosyć zwartą konsystencję, nie jak na kluski lane, ale jak na kładzione.
  • 3.Do gotującej się, osolonej wody, wrzucamy ciasto, odrywając je wcześniej zamoczoną w wodzie łyżką.
  • 4.Kluski gotujemy około 2-3 minut po wypłynięciu. Nie gotujemy zbyt dużej ilości klusek na raz.
  • 5.Gotowe danie możemy podawać ze słodkim sosem, z prażonymi jabłkami z przepisu na gnocchi.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 149. “Kluski dyniowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Woda do gotowania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł