149. “Kluski dyniowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 porcje
ok. 30 minut
Nowa inspiracja z dyni.
Sezon na dynię w pełni. Zapraszamy więc na wegańskie i bezglutenowe kluski z dyni. Delikatne, smaczne i żółciutkie.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski i dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 kg dyni
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- Woda do gotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię pozbawiamy pestek, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej dyni dodajemy sól i siemię lniane, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy część mąki kukurydzianej i część mąki ziemniaczanej, i mieszamy z dynią.
- Sprawdzamy, jaką konsystencję ma masa na kluski, ponieważ w zależności od gatunku i soczystości dyni, czasami trzeba dodać więcej mąki. Gotowe ciasto na kluski powinno mieć dosyć zwartą konsystencję, nie jak na kluski lane, ale jak na kładzione.
- Do gotującej się, osolonej wody, wrzucamy ciasto, odrywając je wcześniej zamoczoną w wodzie łyżką.
- Kluski gotujemy około 2-3 minut po wypłynięciu. Nie gotujemy zbyt dużej ilości klusek na raz.
- Gotowe danie możemy podawać ze słodkim sosem, z prażonymi jabłkami z przepisu na gnocchi.
- Smacznego i na zdrowie!