
Sposób przygotowania:
- 1.Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Jeżeli jest to dynia hokkaido nie musimy obierać skórki. Miękkość skórki najlepiej sprawdzić przebijając ją paznokciem. Jeżeli da się ją przebić, to z innych gatunków dyni też nie trzeba zdejmować skórki.
- 2.Do naczynia wlewamy na początku szklankę wody, dorzucamy dynię i daktyle i gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie.
- 3.Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe i miksujemy. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze szklankę lub więcej wody i jeszcze raz miksujemy
- 4.Zupę podajemy na gorąco, skropioną olejem sezamowym.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 100 g daktyli bez pestek
- 2 szklanki wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta szafranu
- Olej sezamowy do polania