Udostępnij przepis!

148. “Zupa krem z dyni i daktyli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Aksamitny rarytas na jesienny obiad.

Dziś serwujemy pierwszą jesienną zupę – krem z dyni z daktylami. Delikatna, aksamitna i delikatnie słodka. Warto spróbować!

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Jeżeli jest to dynia hokkaido nie musimy obierać skórki. Miękkość skórki najlepiej sprawdzić przebijając ją paznokciem. Jeżeli da się ją przebić, to z innych gatunków dyni też nie trzeba zdejmować skórki.
  • 2.Do naczynia wlewamy na początku szklankę wody, dorzucamy dynię i daktyle i gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie.
  • 3.Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe i miksujemy. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze szklankę lub więcej wody i jeszcze raz miksujemy
  • 4.Zupę podajemy na gorąco, skropioną olejem sezamowym.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 148. “Zupa krem z dyni i daktyli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 2 szklanki wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta szafranu
  • Olej sezamowy do polania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł