148. “Zupa krem z dyni i daktyli” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
5 porcji
30 minut
Aksamitny rarytas na jesienny obiad.
Dziś serwujemy pierwszą jesienną zupę – krem z dyni z daktylami. Delikatna, aksamitna i delikatnie słodka. Warto spróbować!
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 100 g daktyli bez pestek
- 2 szklanki wody
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta szafranu
- Olej sezamowy do polania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Jeżeli jest to dynia hokkaido nie musimy obierać skórki. Miękkość skórki najlepiej sprawdzić przebijając ją paznokciem. Jeżeli da się ją przebić, to z innych gatunków dyni też nie trzeba zdejmować skórki.
- Do naczynia wlewamy na początku szklankę wody, dorzucamy dynię i daktyle i gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie.
- Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe i miksujemy. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze szklankę lub więcej wody i jeszcze raz miksujemy
- Zupę podajemy na gorąco, skropioną olejem sezamowym.
- Smacznego i na zdrowie!