
Sposób przygotowania:
- 1.Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1 do 2 godzin.
- 2.Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą.
- 3.Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- 4.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy pomidory, kapary i oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- 5.Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahinę i miksujemy jeszcze raz.
- 6.Taki hummus jest idealnym smarowidłem do grzanek, placków, naleśników lub dipem do surowych warzyw.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- 1 szklanka suszonych pomidorów wraz z olejem
- 3/4 szklanki kaparów wraz z zalewą
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki tahini (z około 75 g sezamu)