Udostępnij przepis!

147. “Hummus z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Hummus trochę po włosku.

Dziś w Atelier Smaku kolejna odsłona hummusu. Tym razem wersja z suszonymi pomidorami, których smak idealnie dopełniają kapary. Zresztą najlepiej sami sprawdźcie.

Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Suchą ciecierzycę namaczamy na noc. Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1 do 2 godzin.
  • 2.Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą.
  • 3.Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
  • 4.Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy pomidory, kapary i oliwę, i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  • 5.Gdy uzyskamy odpowiednio gładką konsystencję, dodajemy tahinę i miksujemy jeszcze raz.
  • 6.Taki hummus jest idealnym smarowidłem do grzanek, placków, naleśników lub dipem do surowych warzyw.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 147. “Hummus z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 szklanka suszonych pomidorów wraz z olejem
  • 3/4 szklanki kaparów wraz z zalewą
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki tahini (z około 75 g sezamu)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł