
Sposób przygotowania:
- 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, bardzo dokładnie mieszamy za pomocą blendera i odstawiamy na chwilkę na bok.
- 2.Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, po to by uzyskać jednolitą masę.
- 3.Mielone ziemniaki łączymy z wcześniej przygotowanym siemieniem lnianym, mąką ziemniaczaną oraz kukurydzianą i ugniatamy ręcznie, aż składniki dokładnie się połączą.
- 4.Gotową masę porcjujemy, następnie rolujemy, najlepiej na silikonowej macie i dzielimy nożem na małe kawałki.
- 5.Nie podsypujemy mąką gdyż może ona wyciągnąć wilgoć z ciasta.
- 6.Rolujemy z nich kulki i przygniatamy lekko widelcem, tak by powstały delikatne żłobienia.
- 7.Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
- 8.Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką melasy z karobu i cynamonem, wrzucamy do rondelka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż skruszeją.
- 9.Ugotowane na parze ziemniaki miksujemy blenderem, dodając melasę z karobu i mleczko kokosowe, aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
- 10.Do gotowych jabłek wlewamy sos i dokładnie mieszamy łyżką.
- 11.Ciepłe gnocchi polewamy sosem i możemy serwować.
- 12.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - gnocchi:
- 500 g obranych ziemniaków
- 250 g mąki kukurydzianej
- 200 g maki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Składniki - sos:
- 750 g jabłek pozbawionych ogryzków
- 100 g ugotowanych na parze ziemniaków
- 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
- 100 ml melasy z karobu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka melasy z karobu do jabłek