5 porcji
40 minut
Delikatne kluseczki na słodko.
Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni wracamy do włoskich inspiracji, z myślą o dzieciach (nie ważne w jakim wieku), które lubią słodkości. Sezon na jabłka w pełni, więc warto z niego skorzystać, przyrządzając na przykład takie właśnie gnocchi.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski i dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – gnocchi:
- 500 g obranych ziemniaków
- 250 g mąki kukurydzianej
- 200 g maki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
Składniki – sos:
- 750 g jabłek pozbawionych ogryzków
- 100 g ugotowanych na parze ziemniaków
- 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
- 100 ml melasy z karobu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka melasy z karobu do jabłek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, bardzo dokładnie mieszamy za pomocą blendera i odstawiamy na chwilkę na bok.
- Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, po to by uzyskać jednolitą masę.
- Mielone ziemniaki łączymy z wcześniej przygotowanym siemieniem lnianym, mąką ziemniaczaną oraz kukurydzianą i ugniatamy ręcznie, aż składniki dokładnie się połączą.
- Gotową masę porcjujemy, następnie rolujemy, najlepiej na silikonowej macie i dzielimy nożem na małe kawałki.
- Nie podsypujemy mąką gdyż może ona wyciągnąć wilgoć z ciasta.
- Rolujemy z nich kulki i przygniatamy lekko widelcem, tak by powstały delikatne żłobienia.
- Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
- Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką melasy z karobu i cynamonem, wrzucamy do rondelka, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż skruszeją.
- Ugotowane na parze ziemniaki miksujemy blenderem, dodając melasę z karobu i mleczko kokosowe, aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
- Do gotowych jabłek wlewamy sos i dokładnie mieszamy łyżką.
- Ciepłe gnocchi polewamy sosem i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!