145. “Bakaliowe trufle z karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilkanaście sztuk
30 minut
Smacznie i wyjątkowo zdrowo.
Po kilku godzinach spędzonych w szkole lub pracy przychodzi pora na drugie śniadanie. Bakaliowe trufle z karobem są idealnym rozwiązaniem, by smacznie i szybko się posilić.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 100 g suszonych daktyli
- 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
- 1 łyżka karobu – proszku z strąków drzewa chleba świętojańskiego
- 1 łyżka melasy z karobu
- 1 łyżka tahini
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Daktyle i morele zalewamy wrzątkiem i zagotowujemy w celu usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń.
- Następnie odlewamy wodę, wkładamy suszone owoce do miksera, dodajemy tahinę oraz melasę z drzewa świętojańskiego i miksujemy na jednolitą masę.
- Owocową masę przekładamy do miski, po czym przekładamy do miski z ekspandowanym amarantusem i kaszą jaglaną, dokładnie mieszamy i, z tak powstałej masy, formujemy kulki zwilżonymi rękoma, obtaczamy je w proszku ze strąków drzewa chleba świętojańskiego.
- Smacznego i na zdrowie!