Udostępnij przepis!

144. “Granola z karobem i tahini” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Zdrowe śniadanie na słodko.

Z myślą o powrocie do szkoły i konieczności przygotowywania szybkich i zdrowych śniadań, przygotujemy dziś bezglutenową granolę pełną wartości odżywczych m.in. dzięki użyciu tachini i sproszkowanych strąków drzewa świętojańskiego czyli karobu.

Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 144. Granola z karobem i tahini   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

144YT 144. Granola z karobem i tahini   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zobacz, co jeszcze proponujemy na śniadanie.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Płatki jaglane i gryczane łączymy razem, wrzucamy do miski. Orzechy i migdały siekamy, również dorzucamy do miski.
  • 2.Żurawinę i morwę zalewamy wrzątkiem, po minucie przecedzamy w celu usunięcia zanieczyszczeń, dorzucamy do miski. Łączymy ze sobą melasę ze sromów drzewa chleba świętojańskiego z tahini, następnie wlewamy do miski i mieszamy.
  • 3.Dosypujemy suchy karob i mieszamy ponownie, po czym wyjmujemy z miski i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4.Wkładamy do piekarnika, włączonego na termoobieg, i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175°C od czasu do czasu uchylając piekarnik, by przemieszać piekącą się granolę.
  • 5.Po upieczeniu czekamy, aż przestygnie, mieszamy i wkładamy do pojemnika, aby później móc ją serwować np. z mlekiem lub jogurtem roślinnym.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 144. “Granola z karobem i tahini” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 50 g suszonych owoców morwy
  • 50 g suszonych owoców żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki tahini
  • 3 łyżki karobu - proszku z strąków drzewa chleba świętojańskiego
  • 3 łyżki melasy z karobu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł