Udostępnij przepis!

142. “Konfitura śliwkowo-czekoladowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wyjątkowo dobre połączenie.

Sezon na śliwki w pełni, warto wykorzystać go na maxa. Nasza dzisiejsza propozycja to szybka konfitura z czekoladą i chilli.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Wrzucamy na dno rozgrzanej patelni, skropionej wodą.
  • 2.Dorzucamy goździki oraz pozbawioną pestek, i drobno pokrojoną, papryczkę chilli, a także gałązkę świeżego rozmarynu.
  • 3.Gotujemy tak długo, aż śliwki puszczą sok i zmiękną. Po czym dorzucamy połamaną czekoladę, mieszamy i możemy podawać, gdy czekolada się rozpuści.
  • 4.Ta bezcukrowa konfitura smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno po zawekowaniu.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 142. “Konfitura śliwkowo-czekoladowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek, najlepiej węgierek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 szczypta czarnego zmielonego pieprzu
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 szczypta soli
  • Odrobina wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł