Udostępnij przepis!

140. „Wegański strogonow” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Tradycyjnie mięsne danie w formie wegańskiej.

Dziś zapraszamy na kolejną wegańską i bezglutenową odsłonę tradycyjnych dań. Strogonow z grzybami to naprawdę miła niespodzianka dla podniebienia.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 140. Wegański strogonow   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

140YT 140. Wegański strogonow   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Grzyby i suszone pomidory kroimy w podłużne paski i wrzucamy do rozgrzanego naczynia razem z odrobiną oleju z pomidorów.
  • 2.Mieszamy, oprószamy mąką i mieszamy jeszcze raz. Dodajemy przyprawy, pokrojoną w paski paprykę i ogórki.
  • 3.Dusimy przez 10-15 minut aż warzywa zmiekną, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, a także wodę z ogórków kiszonych
  • 4.Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 - 15 minut, aż warzywa zmiękły, następnie dodajemy mleczko kokosowe i sos sojowy.
  • 5.Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki i możemy podawać.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 140. „Wegański strogonow” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek lub innych mięsistych grzybów np. żółciaka siarkowego
  • 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g kiszonych ogórków
  • 2 zielone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej suszonej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy`
  • 4 liście laurowe
  • 4 owoce ziela angielskiego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł