140. „Wegański strogonow” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 porcji
ok. 40 minut
Tradycyjnie mięsne danie w formie wegańskiej.
Dziś zapraszamy na kolejną wegańską i bezglutenową odsłonę tradycyjnych dań. Strogonow z grzybami to naprawdę miła niespodzianka dla podniebienia.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek lub innych mięsistych grzybów np. żółciaka siarkowego
- 200 g suszonych pomidorów w oleju
- 200 g kiszonych ogórków
- 2 zielone papryki
- 1 papryka żółta
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej suszonej papryki
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy`
- 4 liście laurowe
- 4 owoce ziela angielskiego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Grzyby i suszone pomidory kroimy w podłużne paski i wrzucamy do rozgrzanego naczynia razem z odrobiną oleju z pomidorów.
- Mieszamy, oprószamy mąką i mieszamy jeszcze raz. Dodajemy przyprawy, pokrojoną w paski paprykę i ogórki.
- Dusimy przez 10-15 minut aż warzywa zmiekną, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, a także wodę z ogórków kiszonych
- Przykrywamy przykrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękły, następnie dodajemy mleczko kokosowe i sos sojowy.
- Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!