
Sposób przygotowania:
- 1.Cytryny dobrze myjemy, jeśli nie są ekologiczne moczymy je chwilę w wodzie z sodą, by pozbawić je pestycydów.
- 2.Następnie, od owocu odkrawamy końcówki, na obu końcach robimy krzyżowe nacięcia (w 1/4 długości) i wsypujemy w nie trochę soli.
- 3.Resztę soli rozpuszczamy w przegotowanej i przestudzonej wodzie, którą przelewamy do słoja lub innego naczynia.
- 4.Cytryny umieszczamy w naczyniu tak, by były dobrze przykryte i zalewamy wierzch oliwą.
- 5.Odstawiamy na przynajmniej tydzień, a najlepiej na kilka. Kiszone cytryny możemy używać do risotto, kaszotto, tażin, różnych dań jednogarnkowych, zup i sałatek.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 3 cytryny
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki oliwy