Udostępnij przepis!

134. “Kiszone cytryny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Doskonały dodatek do wielu potraw.

Kiszonki to samo zdrowie, dziś w Atelier Smaku kiszone cytryny. Ten genialny dodatek do wielu dań, znany chociażby z Maroko, można przygotować w domu szybciej i łatwiej niż ogórki kiszone.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Cytryny dobrze myjemy, jeśli nie są ekologiczne moczymy je chwilę w wodzie z sodą, by pozbawić je pestycydów.
  • 2.Następnie, od owocu odkrawamy końcówki, na obu końcach robimy krzyżowe nacięcia (w 1/4 długości) i wsypujemy w nie trochę soli.
  • 3.Resztę soli rozpuszczamy w przegotowanej i przestudzonej wodzie, którą przelewamy do słoja lub innego naczynia.
  • 4.Cytryny umieszczamy w naczyniu tak, by były dobrze przykryte i zalewamy wierzch oliwą.
  • 5.Odstawiamy na przynajmniej tydzień, a najlepiej na kilka. Kiszone cytryny możemy używać do risotto, kaszotto, tażin, różnych dań jednogarnkowych, zup i sałatek.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 134. “Kiszone cytryny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł