135. „Jaglanka z jagodami goji” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
4 porcje
ok. 20 minut
Pyszny spoób na zdrowe śniadanie.
Dziś w Atelier Smaku pyszny sposób na zdrowe śniadanie. Alternatywa dla tradycyjnej owsianki.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery oraz ciastka.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g prażonej kaszy jaglanej
- 100 g suszonych moreli
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g jagód goji
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta zmielonych goździków
- Ok. 800 ml wody
- Liście świeżej mięty do dekoracji
Składniki – sos:
- 200 ml gęstego mleczka kokosowego
- 2 łyżki melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę jaglaną miksujemy, by przerobić ją na drobny grysik, następnie wrzucamy ją do wody wraz z wiórkami kokosowymi, słonecznikiem, jagodami goji, cynamonem i zmielonymi goździkami.
- Zagotowujemy, po czym dorzucamy pokrojone w kostkę morele i gotujemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając, aż kaszka osiągnie odpowiednią konsystencję.
- Przekładamy do miseczek i możemy jeść na ciepło z sosem, który powstał ze zmieszania mleczka kokosowego z melasą z karobu.
- Możemy też przełożyć jaglankę do foremek silikonowych tworząc babeczki, które można jeść później przez kilka dni na zimno.
- Smacznego i na zdrowie!