132. “Zupa z zielonych ogórków i kalarepy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 20 minut
Ogórkowa w nowej wersji.
Atelier Smaku zaprasza na delikatną i smaczną zupę, którą można przygotować dosłownie w 20 minut. Świeże ogórki, kalarepa, trochę ziół i gotowe.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 4 duże gruntowe ogórki ok. 800 g
- 2 duże kalarepy ok. 1 kg
- 150 g wegańskiego sera `
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- Kilka gałązek świeżej mięty
- 1 gałązka świeżego lubczyku
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy do polania
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki curry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ogórki i kalarepę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i gotujemy z wodą, z dodatkiem lubczyku i suchych przypraw.
- Gdy warzywa zmiękną wrzucamy ser pokrojony w kostkę, mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy jeszcze raz.
- Miksujemy, dodajemy posiekaną pietruszkę, koperek i miętę, mieszamy, nalewamy do talerzy, polewamy oliwą i możemy delektować się smakiem tej zupy.
- Smacznego i na zdrowie!