131. “Curry z bobem i pokrzywą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok. 20 minut
Orientalnie i dziko.
Dziś zmieniamy nieco rejon kulinarnych inspiracji. Przygotujemy wegańskie i bezglutenowe curry z bobem i pokrzywą.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 kg bobu
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 puszka mleczka kokosowego
- Liście z 6 gałązek pokrzywy
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 3 łyżki świeżo utartego korzenia imbiru
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 3/4 łyżeczki mielonej kozieradki
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bób gotujemy na parze. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kokosowy, wrzucamy wszystkie suche przyprawy i utarty na drobnej tarce imbir.
- Gdy przyprawy zaskwierczą, szybko je mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe.
- Całość gotujemy przez ok. pół minuty, cały czas mieszając, następnie dodajemy sos sojowy, pomidory pelati i zagotowujemy.
- Do gotującego się sosu wrzucamy bób oraz zerwane z gałązek i pokrojone w paski liście pokrzywy.
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, żeby składniki curry przeszły nawzajem swoimi aromatami. Gotowe danie podajemy z ryżem.
- Smacznego i na zdrowie!