
Sposób przygotowania:
- 1.Bób gotujemy na parze. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kokosowy, wrzucamy wszystkie suche przyprawy i utarty na drobnej tarce imbir.
- 2.Gdy przyprawy zaskwierczą, szybko je mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe.
- 3.Całość gotujemy przez ok. pół minuty, cały czas mieszając, następnie dodajemy sos sojowy, pomidory pelati i zagotowujemy.
- 4.Do gotującego się sosu wrzucamy bób oraz zerwane z gałązek i pokrojone w paski liście pokrzywy.
- 5.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut, żeby składniki curry przeszły nawzajem swoimi aromatami. Gotowe danie podajemy z ryżem.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 kg bobu
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 puszka mleczka kokosowego
- Liście z 6 gałązek pokrzywy
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 3 łyżki świeżo utartego korzenia imbiru
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 3/4 łyżeczki mielonej kozieradki
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki cynamonu