Udostępnij przepis!

13. “Gnocchi ze szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Delikatniejsze niż kopytka.

Dziś zapraszamy na włoski odpowiednik swojskich i tradycyjnych kopytek. Prawie w każdej kuchni świata występują kluski, a w samej kuchni polskiej występuje ich wiele odmian, z czego duża część ma w składzie surowe lub gotowane ziemniaki. Kluski śląskie, szare kluski, kopytka, lane, zacierki i pyzy to najprawdopodobniej jedne z najlepszych i najpożywniejszych podstaw wielu obiadów. Nasze gnocchi, w wersji wegańskiej i bezglutenowej, serwujemy ze szpinakiem i dodatkiem bajecznie smacznego kremu z białej trufli i borowików – La Tartufaty.

Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski i dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, bardzo dokładnie mieszamy za pomocą blendera i odstawiamy na chwilkę na bok.
  • 2.Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, po to by uzyskać jednolitą masę.
  • 3.Zmielone ziemniaki łączymy z wcześniej przygotowanym siemieniem lnianym, solą, mąką ziemniaczaną oraz kukurydzianą i ugniatamy ręcznie, aż składniki dokładnie się połączą.
  • 4.Gotową masę porcjujemy, następnie rolujemy (na obsypanej mąką kukurydzianą desce) i dzielimy nożem na małe kawałki.
  • 5. Rolujemy z nich kulki i przygniatamy lekko widelcem, tak by powstały delikatne żłobienia. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  • 6.Na oliwie podsmażamy pokrojone liście szpinaku z odrobiną soli, tak by zmniejszyły swoją objętość.
  • 7.Następnie dodajemy La Tartufatę połączoną ze śmietanką sojową, chwilę mieszamy, aż sos się zagotuje.
  • 8.Wrzucamy gnocchi na patelnię i mieszamy z sosem.
  • 9.Podajemy na głębokich talerzach i po wierzchu polewamy odrobiną kremu balsamicznego z aromatem trufli.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 13. “Gnocchi ze szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 500 g ugotowanych na parze lub w mundurkach ziemniaków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 ml wrzątku
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki - sos:

  • 1/2 pęczka liści szpinaku
  • 150 ml śmietanki sojowej
  • 2 łyżki La Tartufaty
  • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • Oliwa
  • Krem balsamiczny aromatyzowany truflą

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł