13. „Gnocchi ze szpinakiem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Delikatniejsze niż kopytka.
Dziś zapraszamy na włoski odpowiednik swojskich i tradycyjnych kopytek. Prawie w każdej kuchni świata występują kluski, a w samej kuchni polskiej występuje ich wiele odmian, z czego duża część ma w składzie surowe lub gotowane ziemniaki. Kluski śląskie, szare kluski, kopytka, lane, zacierki i pyzy to najprawdopodobniej jedne z najlepszych i najpożywniejszych podstaw wielu obiadów. Nasze gnocchi, w wersji wegańskiej i bezglutenowej, serwujemy ze szpinakiem i dodatkiem bajecznie smacznego kremu z białej trufli i borowików – La Tartufaty.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie kluski i dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 500 g ugotowanych na parze lub w mundurkach ziemniaków
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 ml wrzątku
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 pęczka liści szpinaku
- 150 ml śmietanki sojowej
- 2 łyżki La Tartufaty
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- Oliwa
- Krem balsamiczny aromatyzowany truflą
- Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, bardzo dokładnie mieszamy za pomocą blendera i odstawiamy na chwilkę na bok.
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia, po to by uzyskać jednolitą masę.
- Zmielone ziemniaki łączymy z wcześniej przygotowanym siemieniem lnianym, solą, mąką ziemniaczaną oraz kukurydzianą i ugniatamy ręcznie, aż składniki dokładnie się połączą.
- Gotową masę porcjujemy, następnie rolujemy (na obsypanej mąką kukurydzianą desce) i dzielimy nożem na małe kawałki.
- Rolujemy z nich kulki i przygniatamy lekko widelcem, tak by powstały delikatne żłobienia. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.
- Na oliwie podsmażamy pokrojone liście szpinaku z odrobiną soli, tak by zmniejszyły swoją objętość.
- Następnie dodajemy La Tartufatę połączoną ze śmietanką sojową, chwilę mieszamy, aż sos się zagotuje.
- Wrzucamy gnocchi na patelnię i mieszamy z sosem.
- Podajemy na głębokich talerzach i po wierzchu polewamy odrobiną kremu balsamicznego z aromatem trufli.
- Smacznego i na zdrowie!